Li molesten molt els sorolls de l’entorn
És molt sensible a les imatges que surten per la tele
Tot l’afecta molt
Es fixa amb detalls que altres no veuen
Aquestes són algunes de les observacions que fan els familiars de persones amb una sensibilitat especial i que condicionen la convivència del dia a dia en diferents llars.
Poder-nos conèixer a nosaltres mateixos com a éssers humans en totes les nostres dimensions ens pot ajudar a entendre les nostres reaccions en relació a les sensacions que rebem en relació amb el nostre propi cos, amb els altres i amb l’entorn que ens envolta.
Fer-nos conscients de les nostres sensibilitats és un primer pas per poder aprendre a gestionar les nostres emocions en els diferents contextos en els que ens movem habitualment.
L’aprofundiment en el coneixement del nostre grau de sensibilitat ens pot permetre també valorar diferents estratègies i pautes que ens poden ajudar davant d’estímuls i situacions que impliquen un impacte important per a nosaltres, tant si es tracta d’estímuls físics com ara olors, sabors, sorolls… com si es tracta de situacions emocionals i/o socials com ara les paraules que ens diu l’altre, el to amb el que ho fa…
Tots aquests aspectes són importants tenir-los en compte en infants, en adolescents i en adults per poder comprendre el món intern de la persona i poder-lo tenir en compte i tractar amb el màxim respecte.
És important que els professionals poguem ajudar a les persones a detectar aquestes sensibilitats i acompanyar-les en la recerca d’estratègies que afavoreixin el seu benestar i el desenvolupament d’un potencial que pot ser molt enriquidor tant per a ells com per als altres.
Val la pena escoltar el programa de L’ofici de viure dedicat a aquest tema:
Mercè Clos Muntsant
http://www.copc.cat/ventanilla-unica/directorio-profesional/7889