Estimat dia 7 d’abril del 2021,
M’agradaria demanar-te SALUT en majúscules, en un sentit ampli, per aquest Planeta Terra que ens permet viure-hi i per tots els habitants que en formem part.
Tenim un llarg camí a recórrer com a humanitat i molts aprenentatges a realitzar. Amb el pas del temps del concepte salut ha anat evolucionant i ho continuarà fent.
Cada cop tenim presents més factors a l’hora de parlar-ne i tractar-la. Hem après que el nostre microcosmos interior forma part d’un macrocosmos que configura tot un univers interconnectat.
Tots els elements amb vida, des dels més petits als més grans, són importants i cal tenir-los en compte, aprendre a valorar-los i a respectar-los.
Pel que fa al nostre cos, sabem que està format per cèl·lules i que aquestes tenen memòria.
El nostre cervell, amb milions de neurones i sinapsis, en conforma l’òrgan més complexe. Des de les neurociències, entre elles la psicologia, de mica en mica ens anem endinsant, a través d’un viatge apassionant, en els seus misteris.
Dins seu, hi hem descobert grups de neurones que contenen el que podem considerar un software amb programes i rutines, alguns conscients i altres inconscients, que permeten el nostre funcionament diari.
Gràcies al cervell construim la nostra percepció de la realitat, emmagatzamem aprenentatges, tenim pensaments, sensacions i emocions, somiem, ens il·lusionem, raonem, ens comuniquem, ens relacionem, creem vincles, decidim, creem els nostres objectius de vida, prenem consciència de la nostra existència, investigem, caiem i ens aixequem per continuar endavant sempre que tenim forces per poder-ho fer.
Però, a vegades, ens costa trobar un oasi que ens permeti seguir caminant pel desert de les adversitats. I quan només veiem la foscor d’una nit massa llarga, feixuga, trista, estressant i/o angoixant hi ha el risc d’apagar-nos, d’enfonsar-nos, d’emmalaltir.
És important tenir present la nostra capacitat per fer canvis. Des de les neurociències podem parlar del la capacitat del nostre cervell de fer modificacions, el que anomenem neuroplasticitat.
Ara bé, cal buscar l’ajuda professional adequada quan veiem que ens és difícil remuntar i , sempre que sigui possible, serà millor prevenir abans que curar. Així que val la pena, en cas de dubte, consultar a l’especialista que ens pugui assessorar i acompanyar en aquells processos en què sigui necessari.
Esperem continuar avançant en els nostres coneixements i també pel que fa a l’adquisició d’uns hàbits saludables.
Gràcies.
Mercè Clos Muntsant