El poder de la imaginació

“Tenia ganes de regalar-me una estona de calma. Així que em vaig posar a caminar. La temperatura era agradable. Em vaig fixar amb els colors de l’entorn, eren càlids i agradables. Així que vaig continuar endavant. Els sons que m’arribaven eren alegres i vaig sentir una olor suau que em va encisar. Em vaig asseure per aturar-me un moment i  gaudir de les sensacions que omplien els meus sentits. Una estona després em vaig aixecar i vaig continuar caminant…”

Heus aquí un breu fragment semblant al que ens relatava a classe un professor de PNL de l’escola Pnl Barcelona.

En llegir-lo pot ser que us hagi transportat a algun indret.

Seguint l’aprenentatge realitzat en aquest curs i d’altres derivats de la meva pràctica professional exposo les reflexions que vénen a continuació.

Tal i com podeu observar en la descripció del passeig en cap moment es fa referència a si es tractava d’un entorn exterior, en plena natura, o a l’interior d’algun edifici. Probablement si poséssim en comú què ha vist la ment de cadascú de nosaltres mentre el llegíem viatjaríem a espais i veuríem imatges ben diverses. 

La nostra ment crea imatges i pensaments.

Centrant-nos en el tema de les imatges que crea la nostra ment aquestes poden estar més o menys ajustades a la realitat que ens envolta en funció de diferents factors.

Si la descripció verbal que realitzem d’un objecte o espai és poc concreta s’obre un ampli ventall de possibilitats a l’hora de crear imatges visuals en el nostre cervell. A mesura que anem concretant els detalls de la realitat descrita les nostres visualitzacions tindran més punts en comú i s’assemblaran més. D’altra banda, hi ha persones que els és més fàcil crear imatges i somiar despertes. A d’altres en canvi els resulta més difícil.

Aquests aspectes, entre d’altres, són importants en la nostra comunicació i la condicionen en gran mesura també per a la simbologia i significació que poden tenir per a nosaltres diferents imatges i les diferents sensacions que se’n derivin.

Però la importància de les visualitzacions del nostre cervell va més enllà. Hi ha esportistes, per exemple,  que les fan servir per reforçar els seus entrenaments. Dins del procés de creació artística hi tenen un paper cabdal. També tenen una aplicació important dins de contextos com ara l’educatiu o bé el terapèutic.

En l’àmbit de la Psicologia pot ser una bona eina per ajudar a la persona a vèncer pors i/o situacions d’angoixa. Es pot utilitzar la visualització combinada, en funció del que es consideri necessari, amb altres tècniques que permeten recrear diferents entorns virtuals, tècniques de respiració, relaxació, mindfulness, modelatge i reestructuració cognitiva, entre d’altres.

La capacitat de visualització es pot entrenar i la seva aplicació pràctica es pot aprofitar des d’un plantejament constructiu vinculant-les amb sensacions positives en processos de creixement personal així com en la consecució d’objectius professionals o altres reptes ja que poden permetre ajudar a connectar a la persona amb el seu propi potencial, com a eina de motivació, retroalimentació i reforç positiu.

Val la pena tenir en compte aquest recurs de la nostra ment també a l’hora d’entrenar les habilitats socials, potenciar la seguretat personal, la confiança i una sana autoestima.

Nodrir la nostra ment amb imatges positives pot contribuir a la millora i/o manteniment de la nostra salut mental.

Fins i tot mentre dormim les imatges prenen vida dins dels nostres somnis.

Formen part de les nostres vides i poden estar plenes d’una simbologia interessant.

Tan de dia com de nit, que tingueu salut i Feliços somnis!!!

Mercè Clos Muntsant. Psicòloga Col.7889

merceclosmuntsant.blog

667289012

Imatge de Андрей Сидоренко a Pixabay 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close