Del joc del telèfon a la comunicació de qualitat

Del joc del telèfon a la comunicació de qualitat

En el món de la immediatesa, de les coses que es donen per sabudes o fetes, del soroll i de la pressa és fàcil que hi regnin els malentesos i les confusions. Els judicis i prejudicis que ens trobem en el camí dels condicionants apresos en el nostre viatge per la vida tampoc ajuden a la comprensió i a l’entesa amb els altres. Els mecanismes de defensa de cadascú sovint es posen en marxa per tal de preservar la integritat de l’ego quan aquest té por de ser ferit i se suma als despropòsits d’una manca de comunicació de qualitat.

La cosa es complica encara més quan el missatge ha de viatjar des d’un emissor a un receptor a través de diferents intermediaris. No sé si al llarg de la vostra infància havíeu jugat al telèfon, però només falta un missatge passat d’un a l’altre, en cadena, sense que hi hagi les condicions adequades i ja tenim servit un missatge distorsionat fruit de diferents interferències al llarg de la seva trajectòria amb totes les conseqüents dificultats que hi vagin associades.

En l’aventura de les relacions humanes apostar per aconseguir unes bones capacitats comunicatives ens pot ser de molt servei.

En aquells casos en què hi ha la voluntat d’un apropament net i clar i que valorem que val la pena arribar a l’entesa seria bo, entre d’altres:

  • Tenir sempre present el respecte mutu
  • Aprendre a endinsar-nos en l’univers del silenci i de la calma, disminuir el diàleg interior mentre l’altra ens està parlant i així poder mantenir al màxim la nostra atenció en els diferents detalls de la comunicació
  • Una bona dosi de prudència abans de respondre de manera que puguem entendre i captar tan el contingut com la intencionalitat real del missatge
  • Mantenir la ment oberta i una actitud d’honestedat que ens permetin adonar-nos de les sensacions internes, les emocions que se’ns mobilitzen i el que suposen per a nosaltres   
  • Si cal, fer una pausa abans que ens permeti reflexionar i prendre prou perspectiva per ser el màxim de neutres en la nostra interpretació i reacció.

Pot haver-hi situacions en les quals no cal donar una resposta immediata i el fet de donar-nos temps potser ens pot ajudar a ordenar, processar i elaborar la informació quan aquesta és densa, se’ns fa difícil de digerir i/o necessitem pensar abans de donar una resposta.

I si tot i així les nostres relacions continuen esdevenint difícils potser cal una revisió més acurada i profunda per detectar i modificar aquells aspectes que no ens faciliten una comunicació més satisfactòria i unes relacions més sanes. La psicologia aporta múltiples eines que ens hi poden ajudar.

Mercè Clos Muntsant

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close